Hra je základ skautské výchovy. Tak, ač dospělí, dopřejme si dnes hru, ve které převažuje jednička a která se pojí s první polovinou listopadu: 1.11., 2.11., 11.11., 11 hodin (a třeba 11 minut k tomu). Jsou to data, hodiny a minuty, které volají ke vzpomínce. Ta první jsou křesťanská, ta další spíše občanská, protože připomínají konec Velké války, kterou teprve druhá přejmenovala na 1. světovou. Vzpomíná se na její oběti, na její veterány, na mnoha věžích zní jedenáct minut zvon.

Je jubilejní rok. Své veterány měla i republika, která v okamžiku příměří měla vojsko, a ne ledajaké, ale neměla dosud své území. Také my, skauti, máme za to uplynulé století své veterány. V mém rodném městě sestry z družiny Lišek rok co rok zdobí hroby zemřelých skautů a skautek drobnou kytičkou. Letos jich uvinuly a roznesly šedesát. Se světly v dušičkovém šeru tvoří viditelný symbol neviditelné, ale silné skutečnosti: „odevzdání pochodně, traditio lamparis“.

Díky a vděčné vzpomínání všem, kdo nám prošlapali dnešní svobodnou a radostnou skautskou stezku a díky Vám všem, kdo na ně nezapomínáte.

Váš vděčný Balú